Ζιζανιοκτόνα:
Round-Up, ένα δημοφιλές ζιζανιοκτόνο που μπορεί να είναι θανατηφόρο και καρκινογόνο για τα ανθρώπινα κύτταρα. Δυστυχώς, αυτή η χημική ουσία μπορεί να ανιχνευθεί σε πολλά είδη προϊόντων, ειδικά στα μη βιολογικά λαχανικά και φρούτα. Μελέτες έχουν συνδέσει το Round-Up με μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των γενετικών ανωμαλιών. Για να μειώσετε την έκθεσή σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράζετε βιολογικά λαχανικά όποτε είναι δυνατόν και φροντίστε να πλένετε σχολαστικά όλα τα προϊόντα.
Αμμωνία:
Μια άλλη τοξίνη που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα είναι η αμμωνία. Αυτή η χημική ουσία χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα καθαρισμού για να σκοτώσει τα βακτήρια, αλλά χρησιμοποιείται επίσης στα υπολείμματα κρέατος ζώων, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ανάπτυξη βακτηρίων. Ίσως έχετε ακούσει για τη "ροζ γλίτσα" που χρησιμοποιείται ως πληρωτικό σε κάποιο μοσχαρίσιο κιμά; Ναι, αυτό είναι το υλικό. Αν θέλετε να αποφύγετε την πρόσληψη χημικών ουσιών στο κρέας σας, επιλέξτε κρέας υψηλής ποιότητας που είναι ελευθέρας βοσκής και χωρίς αντιβιοτικά. Το καλό κρέας αξίζει να το πληρώσετε!
Castoreum:
Το Castoreum είναι μια χημική ουσία που προέρχεται από τους αδένες των καστόρων και χρησιμοποιείται για να αρωματίζει σνακ βανίλιας. Για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο (περιέχει σαλικυλικό οξύ) για διάφορους λόγους όπως για πονοκεφάλους και γυναικολογικά προβλήματα. Έχει χαρακτηριστική μυρωδιά (κάτι σαν το musk) και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιεία, για τον αρωματισμό τσιγάρων και κάποιων τροφίμων όπως παγωτά. Οι κάστορες χρησιμοποιούν αυτό το έκκριμα για να σημαδέψουν την περιοχή τους, αλλά εμείς το χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε τα τρόφιμα. Παρόλο που μπορεί να είναι φυσικό, δεν είναι απαραίτητα κάτι που θέλετε να καταπιείτε.
Χημικά συντηρητικά:
Η τριτοταγής βουτυλοϋδροκινόνη είναι ένα κοινό συντηρητικό που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των τροφών για κατοικίδια ζώα, των προϊόντων περιποίησης του δέρματος και των προϊόντων γρήγορου φαγητού, όπως τα nuggets κοτόπουλου (μαζί με πολλά προϊόντα fast food). Η κατανάλωση υψηλών δόσεων αυτής της χημικής ουσίας έχει συνδεθεί με διάφορα ιατρικά προβλήματα, όπως ναυτία, άσθμα ακόμη και καρκίνο.
Αντιβιοτικά: Είστε άτομο που προτιμά τις ολιστικές θεραπείες από τα συνταγογραφούμενα χάπια όταν αισθάνεστε άρρωστοι; Λοιπόν, μαντέψτε: Μπορεί να καταναλώνετε αντιβιοτικά χωρίς καν να το καταλαβαίνετε ... μέσω του κρέατος που τρώτε. Ζώα όπως η γαλοπούλα, οι αγελάδες και τα κοτόπουλα συχνά υποβάλλονται σε θεραπεία με αντιβιοτικά για να τα βοηθήσουν να μεγαλώσουν πιο γρήγορα (και χωρίς να αρρωστήσουν), αλλά αυτά τα αντιβιοτικά μπορεί στη συνέχεια να περάσουν σε εσάς, τροφοδοτώντας ενδεχομένως την εξάπλωση βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. (Εδώ είναι μια πραγματικά τρομακτική στατιστική: οι πωλήσεις αντιβιοτικών για χρήση σε ζώα είναι τρεις φορές περισσότερες από τις πωλήσεις για ανθρώπινη χρήση). Για να μειώσετε την έκθεσή σας, αναζητήστε κρέας χωρίς αντιβιοτικά και ορμόνες.
Χημικές ουσίες από έντομα:
Η καρμίνη ή Ε120 είναι μια χημική ουσία που προέρχεται από το έντομο Κοχενίλη (cochineal) που ζει πάνω σε φραγκοσυκιές.και βρίσκεται συχνά σε τρόφιμα που πρέπει να έχουν έντονο κόκκινο χρώμα όπως τα παγωτά, οι τσίχλες, τα ζελεδάκια, μαρμελάδες, λουκάνικα κλπ. Μέχρι πρόσφατα, οι εταιρείες τροφίμων δεν ήταν καν υποχρεωμένες να αναφέρουν αυτό το χημικό ως συστατικό.
Brominated Vegetable Oil (BVO ή βρωμιούχο φυτικό έλαιο)
Αυτό το χημικό πρόσθετο βρίσκεται σε αναψυκτικά με ανθρακικό και χρησιμοποιείται ως ως σταθεροποιητής γεύσης. Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν BVO, έχει συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως απώλεια μνήμης ,προβλήματα στο δέρμα, πιθανή αύξηση της χοληστερόλης, νευρικές διαταραχές.
Αντικαταθλιπτικά:
Γνωρίζατε ότι τα κοτόπουλα που τρώμε μπορεί να φέρουν ένα κοκτέιλ αντικαταθλιπτικών, αντιβιοτικών και φαρμάκων για αλλεργίες; Μια μελέτη που διεξήχθη από το Johns Hopkins University βρήκε αυτές τις ουσίες στις φτερούγες των πουλερικών.Δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι γνωρίζουμε ήδη ότι τα αντιβιοτικά και τα αντιμικροβιακά χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην κτηνοτροφία, αλλά είναι άλλος ένας λόγος για να προσέχετε την προέλευση του κρέατος σας και να επιλέγετε πουλερικά υψηλής ποιότητας όπου μπορείτε!
Φθαλικές ενώσεις:
Έχετε ακούσει για τις φθαλικές ενώσεις; Βρίσκονται συνήθως στα μαλακά πλαστικά και μπορούν εύκολα να απελευθερωθούν στα τρόφιμά μας από τις συσκευασίες.Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, της παχυσαρκίας και των επιπτώσεων στο αναπαραγωγικό σύστημα. Ακούγεται τρομακτικό, έτσι δεν είναι;
Αντιψυκτικά συστατικά:
Όταν σκέφτεστε το αντιψυκτικό, δεν το φαντάζεστε ακριβώς ως κάτι που θα θέλατε στο φαγητό σας. Αλλά η προπυλενογλυκόλη, μια χημική ουσία που βρίσκεται επίσης στα αντιψυκτικά, χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων. Βοηθάει να διατηρούνται καλά αναμεμειγμένα τα συστατικά στη σόδα, τη μπύρα και τις σάλτσες. Αν και θεωρείται ασφαλές, εξακολουθεί να είναι κάπως περίεργο να το σκέφτεσαι.
Διοξείδιο του πυριτίου:
Το διοξείδιο του πυριτίου είναι μια φανταχτερή λέξη για την άμμο, και βρίσκεται συνήθως στον χαλαζία. Γνωρίζατε όμως ότι χρησιμοποιείται επίσης ως πρόσθετο στο επιτραπέζιο αλάτι και στις σούπες; Μην ανησυχείτε, δεν είναι επιβλαβές, αλλά σας κάνει να αναρωτιέστε γιατί προστίθεται άμμος στο φαγητό σας.
Διοξείδιο του τιτανίου:
Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς οι κατασκευαστές τροφίμων κάνουν τα λευκά τους τρόφιμα να φαίνονται τόσο φωτεινά; Το μυστικό είναι το διοξείδιο του τιτανίου. Αυτή η χημική ουσία χρησιμοποιείται συνήθως στις λευκές μπογιές, αλλά βρίσκεται επίσης σε καθημερινά προϊόντα διατροφής, όπως η σάλτσα ranch, η μαγιονέζα και το αποβουτυρωμένο γάλα. Δυστυχώς, το διοξείδιο του τιτανίου έχει ταξινομηθεί ως "πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο", το οποίο σίγουρα δεν είναι ένα συστατικό που θέλετε στο φαγητό σας. Έτσι, φροντίστε να διαβάζετε τις ετικέτες και να αποφεύγετε κάθε προϊόν που περιέχει αυτή την επιβλαβή ένωση.
Shellac:
Γνωρίζατε ότι η γυαλιστερή επίστρωση στα αγαπημένα σας γλυκά, όπως τα ζελεδάκια, παρασκευάζεται από τις εκκρίσεις ενός εντόμου που κατάγεται από την Ταϊλάνδη; Σωστά, η σελάκ προέρχεται από τη ρητίνη που εκκρίνει το θηλυκό έντομο lac και χρησιμοποιείται για να δώσει στα τρόφιμα μια λαμπερή εμφάνιση. Ενώ κάποιοι μπορεί να το θεωρούν φυσικό, άλλοι μπορεί να αηδιάζουν από το γεγονός ότι καταναλώνουν εκκρίσεις εντόμων. Έτσι, την επόμενη φορά που θα απολαύσετε κάποιο γλυκό, να έχετε κατά νου ότι η γυαλιστερή επίστρωση είναι φτιαγμένη από έντομα!
Βαρέα μέταλλα:
Τα βαρέα μέταλλα είναι φυσικά στοιχεία που συναντάμε καθημερινά στο περιβάλλον μας. Ωστόσο, τα βαρέα μέταλλα όπως το αρσενικό, το κάδμιο, το χρώμιο, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα τοξικά. Δυστυχώς, βρίσκονται παντού και μπορούμε να τα καταναλώσουμε ακούσια μέσω μολυσμένου νερού και πηγών τροφίμων, όπως θαλασσινά, μη βιολογικά προϊόντα και κονσερβοποιημένα προϊόντα. Μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το νευρικό, το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό μας σύστημα και έχουν συνδεθεί με βλάβες στα νεφρά, διαβήτη, οστεοπόρωση, ψυχικές ασθένειες όπως κατάθλιψη, απώλεια ακοής και διάφορους τύπους καρκίνου.
Δυστυχώς, η Βιομηχανική Επανάσταση εισήγαγε δεκάδες χιλιάδες νέες χημικές ουσίες στο περιβάλλον μας, πολλές από τις οποίες υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Το πρόβλημα είναι ότι η πλειονότητα αυτών των τοξικών χημικών ουσιών δεν ελέγχθηκε ως προς τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία. Μελέτες σε ανθρώπους που διαρκούν μια ή δύο δεκαετίες δεν ήταν απλώς εφικτές εκείνη την εποχή. Αυτό σημαίνει ότι, κατά πολλούς τρόπους, είμαστε τα υποκείμενα ενός τεράστιου επιστημονικού πειράματος. Εκτειθόμαστε καθημερινά σε αυτές τις συνθετικές χημικές ουσίες και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της έκθεσης είναι απλώς άγνωστες.
Υπάρχουν όμως μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεσή μας στις τοξίνες. Γνωρίζοντας τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, τα τρόφιμα που τρώμε και τον αέρα που αναπνέουμε, μπορούμε να κάνουμε συνειδητές επιλογές που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία της υγείας μας. Πάρτε λοιπόν τον έλεγχο της υγείας σας και κάντε ενημερωμένες επιλογές σχετικά με το τι βάζετε στο σώμα σας - αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά μακροπρόθεσμα.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Άφησε το σχόλιο σου