Translate

Η πανδημία της ελιάς

Τα ελαιόδεντρα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν την δική τους πανδημία. Από το 2013, το θανατηφόρο παθογόνο που ονομάζεται Xylella fastidiosa, εξαπλώνεται στους μεσογειακούς ελαιώνες. Θεωρείται ένα από τα πιο
επικίνδυνα παθογόνα φυτών

στον κόσμο και έχει ήδη δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Ισπανία και την Ιταλία όπου κατέστρεψε ένα εκατομμύριο δένδρα ελιάς στην Ιταλία [1].
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το βακτήριο είναι ικανό να καταστρέφει όχι μόνο τις ελιές, αλλά επίσης είδη όπως η λεβάντα, το δεντρολίβανο, η αμύγδαλιά, δαμάσκηνιά και κερασιά. Δεν υπάρχει θεραπεία για το Xylella. Μπλοκάρει την ικανότητα ενός δέντρου να μεταφέρει θρεπτικά νερά μέσω του κορμού του, επιβραδύνει την ανάπτυξη, μαραίνει τον καρπό, σκοτώνοντας τελικά το δέντρο.Η Ιταλία έχει σημειώσει πτώση κατά 60% στις αποδόσεις της ελιάς από την ανακάλυψη του βακτηρίου, με το 17 τοις εκατό των περιοχών της ελαιοκαλλιέργειας να έχουν μολυνθεί. [2] .Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραγωγή ελιάς στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα εμπίπτει στο εύρος των κλιμάτων στα οποία αναμένεται να ανθίσει το βακτήριο. Στην πραγματικότητα, κάπου μεταξύ 85 και 99 τοις εκατό όλων των περιοχών παραγωγής στην μεσόγειο είναι ευπαθή [3].

Τα ελαιόδεντρα, τα οποία είναι ευαίσθητα στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, κινδυνεύουν ήδη από ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από την κλιματική κρίση , συμπεριλαμβανομένων των θερμικών κυμάτων, της ξηρασίας και των πλημμυρών.

[1] https://www.theguardian.com/world/2018/jul/22/italy-farmers-olive-trees-xylella-blight-cow-dung-puglia
[2] https://www.bbc.com/news/science-environment-52234561
[3] https://www.theguardian.com/world/2020/apr/13/olive-oil-industry-under-increasing-threat-from-olive-leprosy


* Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αναδημοσιεύσετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με ενεργό URL του άρθρου

Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου