εβδομάδες ή ακόμα και μήνες αργότερα οι γείτονες τους από τη μυρωδιά.Το Kodokushi δεν συμβαίνει μόνο στην Ιαπωνία. Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται σε πολλές χώρες, και ειδικότερα στις γυναίκες όπου το 27,7% του πληθυσμού είναι ηλικίας άνω των 65 ετών (στην Ελλάδα είναι ήδη 22% ). Τα ποσοστά γάμου μειώνονται επίσης, ενώ οι ειδικοί λένε ότι πολλοί φοβούνται ότι η δουλειά τους είναι υπερβολικά επισφαλής για να ξεκινήσουν μια οικογένεια.Ένας στους τέσσερις 50χρονους Ιάπωνες-ιδες δεν παντρεύτηκε ποτέ. Μέχρι το 2030, ο αριθμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε έναν στους τρεις. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από μια βαθιά ριζωμένη ιαπωνική πολιτισμική κουλτούρα να στρέφονται προς την οικογένεια τους και όχι στους γείτονες σε περιόδους ανάγκης Από μια έμφυτη ανάγκη να είναι ευγενικοί, οι ηλικιωμένοι Ιάπωνες φοβούνται να ενοχλήσουν τους γείτονές τους, ακόμη και να ζητήσουν βοήθεια στα πιο μικρά θέματα, με αποτέλεσμα την αυτό-απομόνωση τους. Επίσης πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν την προσπάθειά τους να βρουν συντρόφους στη μέση ηλικία, επιλέγοντας μια μοναχική ύπαρξη.Δεν υπάρχουν επίσημοι αριθμοί για τον αριθμό των ατόμων που πεθαίνουν μόνοι, επειδή συνήθως ανακαλύπτονται ημέρες ή και εβδομάδες ή μήνες αργότερα, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι περισσότεροι από 30.000 ετησίως.
Εκείνοι που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να περάσουν τις τελευταίες μέρες της ζωής τους μόνοι τους είναι εκείνοι που δεν έχουν παιδιά. Η οικονομική ανασφάλεια οδηγεί τους νέους Ιάπωνες να αναβάλουν το γάμο και την οικογένεια. Έτσι σήμερα υπάρχουν στην Ιαπωνία εκατοντάδες χιλιάδες γεμάτα με καταναλωτικά αγαθά σπίτια που έχουν εγκαταλειφθεί έλλειψη κληρονόμων.
Οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνοι τους και τα σώματά τους δεν αποκαλύπτονται αμέσως,σαπίζουν μέσα στα διαμερίσματα τους και μερικές φορές χρειάζονται μήνες για να ανακαλυφθούν.Αιτίες θανάτου : φυσικά αίτια, ατυχήματα, αυτοκτονίες. Κανείς δεν παρατηρεί την απουσία τους, μέχρι που οι γείτονές τους διακρίνουν είτε μια άσχημη μυρωδιά ή το ταχυδρομείο τους συσσωρεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι μοναχικοί θάνατοι έχουν γίνει τόσο συνηθισμένοι ώστε έχουν εμφανιστεί εταιρείες εξειδικευμένες στον καθαρισμό των διαμερισμάτων των αποθανόντων. Οι οποίες αποζημιώνονται από την πώληση των υπαρχόντων των θανόντων.Το περιεχόμενο των περισσότερων σπιτιών, έχει ελάχιστη αξία σε σχέση με τα συναισθήματα του ατόμου που το αγόρασε. Τα σκεύη κουζίνας, ανεξάρτητα από πόσα ευτυχισμένα γεύματα χρησιμοποιήθηκαν, είναι μεταχειρισμένα και θα πάνε για ανακύκλωση. Τα προσωπικά είδη μπάνιου προφανώς δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Τα παλιά CD, τα DVD, τα βιβλία και οι συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων είναι γενικά άχρηστα εκτός αν βρίσκονται σε άριστη κατάσταση ή παρουσιάζουν συλλεκτική αξία. Τα έπιπλα, αν δεν είναι αντίκες αξίας, αλλά αγορασμένα από καταστήματα όπως τα Ikea δεν έχουν ούτε καν αξία ανακύκλωσης.
Σήμερα υπάρχουν 8.000 εταιρείες εκκαθάρισης των εγκαταλελειμμένων οικιών με ετήσιο τζίρο 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Στα επόμενα 5-10 χρόνια, προβλέπεται να διπλασιαστεί.
Κάποιοι απελπισμένοι από την μοναξιά και το φόβο του θανάτου ηλικιωμένοι οδηγούνται σε μικρές παραβατικές πράξεις με σκοπό να συλληφθούν και να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στη φυλακή όπου θα τους παρέχονται οι ελάχιστες φροντίδες και δεν θα πεθάνουν μόνοι τους.
Κάποιοι απελπισμένοι από την μοναξιά και το φόβο του θανάτου ηλικιωμένοι οδηγούνται σε μικρές παραβατικές πράξεις με σκοπό να συλληφθούν και να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στη φυλακή όπου θα τους παρέχονται οι ελάχιστες φροντίδες και δεν θα πεθάνουν μόνοι τους.
Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Στη Νότια Κορέα [1], ένας αυξανόμενος αριθμός μεσήλικων ζουν μόνοι τους και πεθαίνουν μόνοι τους, ένα φαινόμενο που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει, δημιουργώντας ομάδες γειτονιών για να πραγματοποιούν τακτικές επισκέψεις σε όσους ζουν μόνοι τους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργήθηκαν χωριά για ηλικιωμένους [2], άρχισαν να εμφανίζονται μαζί με έναν αυξανόμενο αριθμό πολυκατοικιών για ηλικιωμένους [3] .
[2] https://www.citylab.com/life/2015/09/why-seniors-are-forming-villages-to-age-in-place/405583/
[3] https://www.thebalance.com/how-to-find-multi-generational-homes-4157507
Photo credits : Pixabay
* Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με ενεργό URL του άρθρου.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Άφησε το σχόλιο σου