Translate

Η διατροφική κυριαρχία είναι το κλειδί για ένα δίκαιο μέλλον

Τα εντυπωσιακά κέρδη της βιομηχανίας τροφίμων προέρχονται κατά κύριο λόγο από την αυξημένη κατανάλωση μεταποιημένων τροφών, η οποία με τη σειρά της έχει οδηγήσει σε παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας. Ωστόσο, οι μηχανισμοί διανομής εντός του συστήματος τροφίμων, η
καθημερινή διατροφή με βάση την ικανότητα αγοράς, έχουν δημιουργήσει το παράδοξο ενός δισεκατομμυρίων πεινασμένων, όταν υπάρχουν περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι υπέρβαροι..(1)

H Νότια Αφρική υπέστη πρόσφατα επιδημία λιστερίωσης, Η λιστερίωση είναι μια τροφιμογενής βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για τις εγκύους και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό.. Μέχρι το τέλος της επιδημίας,  περισσότεροι από 200 άνθρωποι πέθαναν από λιστερίωση που προήλθε από κρέας της εταιρείας Tiger Brands.

Η Tiger Brands αντιμετωπίζει μια αγωγή ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (10 εκατομμύρια δολάρια ανά ζωή). Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι πεθαίνουν από ένα ανεπαρκές σύστημα διασφάλισης ασφάλειας τροφίμων που επιτρέπει να κυκλοφορούν επικίνδυνα και δολοφονικά τρόφιμα.

Ο αριθμός των ενηλίκων μεταξύ των ηλικιών 30 και 69 που πέθαναν από διαβήτη το 2016 ήταν περίπου 100 φορές υψηλότερος από αυτούς που πέθαναν από λιστερίωση. Σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν η διατροφή βασίζεται σε προϊόντα με υψηλή προσθήκη ζάχαρης, ακολουθεί κακή υγεία. Οι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε καθαρά φρέσκα φρούτα και λαχανικά κάθε ημέρα, λόγω των υψηλών τιμών και των πολύ χαμηλών μισθών. Η πείνα, ο υποσιτισμός, ο διαβήτης και η φτώχεια συχνά συμβαδίζουν.

Παρόλο που δεν υπάρχει κανένας κοινά αποδεκτός ορισμός της πείνας, ισχύουν δύο κοινά πρότυπα: «υποσιτισμός» και «επισιτιστική ασφάλεια». Ο πρώτος αναφέρεται στον αριθμό των ανθρώπων "των οποίων η διατροφική κατανάλωση ενεργειακών θερμίδων είναι συνεχώς κάτω από την ελάχιστη απαιτούμενη για τη διατήρηση μιας υγιούς ζωής και την άσκηση μιας ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας " (2) . Οι τρέχουσες εκτιμήσεις έφεραν τον παγκόσμιο αριθμό υποσιτιζόμενων ανθρώπων σε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο (3).

Η έννοια της "επισιτιστικής ασφάλειας" προσπαθεί να συλλάβει την έννοια της πείνας ως έλλειμμα όχι των θερμίδων, αλλά ως παραβίαση ενός ευρύτερου συνόλου κοινωνικών, οικονομικών και φυσικών συνθηκών. Το 1996, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) καθόρισε στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τον Επισιτισμό τον πιο ευρέως αποδεκτό ορισμό (5) ότι «η επισιτιστική ασφάλεια σε επίπεδο ατόμου, νοικοκυριού, σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο επιτυγχάνεται, όταν όλοι οι άνθρωποι, ανά πάσα στιγμή, έχουν φυσική και οικονομική πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα για να ικανοποιήσουν τις διατροφικές τους ανάγκες και τις προτιμήσεις τους για μια ενεργό και υγιή ζωή ».

Η κατανόηση της πείνας και του υποσιτισμού απαιτεί μια εξέταση των συστημάτων και των θεσμών που κατέχουν τον έλεγχο πάνω στα τρόφιμα. Η έννοια της "επισιτιστικής ασφάλειας" καταγράφει την έννοια της πείνας όχι ως έλλειμμα θερμίδων, αλλά ως παραβίαση ενός ευρύτερου συνόλου κοινωνικών, οικονομικών και φυσικών συνθηκών.

Η λύση δεν είναι η πτώση της τιμής των τροφίμων η οποία θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των αμοιβών των εργαζομένων ακόμη και αυτών που παράγουν τα τρόφιμα, τα οποία όμως ελέγχονται από ελάχιστες πολυεθνικές, αλλά θα αυξήσει κι άλλο την οικονομική ανισότητα μεταξύ των παραγωγών και των στελεχών της βιομηχανίας τροφίμων. Ο ρόλος της βιομηχανίας τροφίμων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στο πλαίσιο του συστήματος τροφίμων, όπου η εξουσία συγκεντρώνεται στα χέρια μερικών εταιρειών.


Τι μπορεί να γίνει; Στην υποσαχάρια Αφρική, οι αγρότες μικρής κλίμακας παράγουν περισσότερο από το 75% των περισσότερων βασικών προϊόντων διατροφής του πλανήτη . Από αυτούς τους αγρότες ξεκίνησε μια από τις πιο σημαντικές ιδέες για το πώς να αλλάξει το σύστημα τροφίμων. Ονομάζεται "Διατροφική Κυριαρχία". Αντί να ζητήσουν από τις κυβερνήσεις να φτιάξουν φθηνά τρόφιμα και να παραδώσουν τον έλεγχο και την εξουσία στα χέρια των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών τροφίμων, οι αγρότες μικρής κλίμακας οργανώθηκαν και ανέπτυξαν την ιδέα ότι ίδιες οι κοινότητες τους πρέπει να έχουν τον άμεσο έλεγχο για να τερματιστεί η πείνα και ο υποσιτισμός και οι ασθένειες που προκαλούν.

Το κίνημα αυτό ονομάστηκε La Via Campesina, ένα κίνημα σήμερα με περισσότερα από 200 εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο.Αντί για την επισιτιστική ασφάλεια, η La Via Campesina έχει υποστηρίξει την «διατροφική κυριαρχία». Όπως και ο ορισμός της επισιτιστικής ασφάλειας, η διατροφική κυριαρχία είναι ένας εξελισσόμενος και πολύπλευρος όρος, αλλά έχει έναν αμετάβλητο πυρήνα: «οι κοινότητες έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν τις δικές τους τροφίμων και γεωργίας " . Για να είμαστε σαφείς, η διατροφική κυριαρχία δεν αποτελεί έκκληση για αυτάρκεια, για τα κράτη. Η La Via Campesina απευθύνει έκκληση στους ανθρώπους να γίνουν κυρίαρχοι στα συστήματα διατροφής τους, ώστε οι ίδιοι να έχουν την εξουσία να αποφασίζουν ποια θα πρέπει να είναι αυτά τα συστήματα. Πρόκειται για μια σκόπιμα αόριστη έκκληση, με πολλά ερωτήματα ανοιχτά, ώστε οι κοινότητες που εμπλέκονται στην διεκδίκηση της κυριαρχίας τροφίμων να απαντούν σε θέματα γύρω από την παραγωγή, τη διανομή και την κατανάλωση φαγητού για τους ίδιους. Μέσω της «Διατροφικής Κυριαρχίας», λέει η La Via Campesina, μπορεί να επιτευχθεί η επισιτιστική ασφάλεια και να εξαλειφθεί ο υποσιτισμός.


επισιτιστική ασφάλεια δεν κάνει διάκριση από πού προέρχεται το τρόφιμο ή από τις συνθήκες υπό τις οποίες παράγεται και διανέμεται. Οι εθνικοί στόχοι επισιτιστικής ασφάλειας συχνά επιτυγχάνονται με την προμήθεια τροφίμων που παράγονται υπό περιβαλλοντικά καταστροφικές και εκμεταλλευτικές συνθήκες και υποστηρίζονται από επιδοτήσεις και πολιτικές που καταστρέφουν την τοπική παραγωγή τροφίμων, και ευνοούν μόνο τις μεγάλες πολυεθνικές αγροβιομηχανικές εταιρείες ».

Η 
διατροφική κυριαρχία υπογραμμίζει την οικολογικά κατάλληλη παραγωγή, διανομή και κατανάλωση, την
κοινωνικοοικονομική δικαιοσύνη και τα τοπικά συστήματα παραγωγής τροφής ,ως τρόπους αντιμετώπισης της πείνας και της φτώχειας και
εγγυάται τη βιώσιμη επισιτιστική ασφάλεια για όλους τους λαούς. Υποστηρίζει το εμπόριο και τις επενδύσεις που εξυπηρετούν
τις συλλογικές φιλοδοξίες της κοινωνίας. Προωθεί τον κοινοτικό έλεγχο των παραγωγικών πόρων, την αγρο-οικολογία, την βιοποικιλότητα ,
τα δικαιώματα των αγροτών, ανδρών και γυναικών, την κοινωνική προστασία των καταναλωτών και την κλιματική δικαιοσύνη ».



Εν κατακλείδι , με τι θα μπορούσε να μοιάσει η διατροφική κυριαρχία

Αντί για φθηνότερα τρόφιμα, θα σήμαινε υψηλότερους μισθούς, καλύτερα δικαιώματα κοινωνικής πρόνοιας και συνολική αγροτική μεταρρύθμιση, που σημαίνει μεταρρύθμιση της γης στις αγροτικές και αστικές περιοχές. Είναι μια προσέγγιση που εκτιμά εξίσου τη φωνή του καθενός, πράγμα που σημαίνει ισότητα.


(1) Swinburn ΒΑ, Sacks G, Hall KD, McPherson Κ, Finegood DT, et αϊ. (2011) Η πανδημία της παγκόσμιας παχυσαρκίας: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(11)60813-1
(2) Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (2011) Γλωσσάριο FAOSTAT.Ρώμη: Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.
(3) Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (2011) Η κατάσταση της επισιτιστικής ανασφάλειας στον κόσμο: Πώς επηρεάζει η διεθνής αστάθεια των τιμών τις εγχώριες οικονομίες και την επισιτιστική ασφάλεια; Ρώμη: Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.



Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή με Live URL του άρθρου.
Share on Google Plus

About Απέναντι Όχθη

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιο σου